Att använda spännband – Guide

Hem / Spännband

Spännband används främst för att säkra tung last på släpvagnar och i lastbilar och ser till att det man fraktar inte åker runt inne i bilen eller flyger av från släpet. Att använda spännband är enkelt för dem som är vana men har man aldrig testat att spänna och lossa banden kan det vara svårt att lyckas.

Här kommer en guide på hur du använda spännband och information om annat viktigt att tänka på när du ska säkra last.

Så här gör man – Spänna och lossa

Korrekt användning av spännband minskar risken för skador på både last och personer. Här är några grundläggande steg:

  • Positionera lasten: Se till att den är jämnt fördelad och stabil innan du säkrar den
  • Välj rätt spännband: Använd ett band med korrekt längd och styrka för lasten.
  • Placera spännbandet: Drapera bandet över eller runt lasten till en lämplig förankringspunkt. Det kan vara en idé att lägga "vaddering" eller bitar av kartong vid hörnen om lasten är ömtålig. Det kan undvika skador när på lasten när man drar åt spännbanden.
  • Fäst och strama: Fäst tråden genom öppningen och spänn åt. Varje gång du viker över handtaget spänner bandet mer och mer.
  • Kontrollera spänningen: Se till att bandet sitter åt ordentligt.
  • Säkra lösa ändar: Se till att eventuella lösa ändar är säkrade så att de inte fladdrar under transport.
  • Spänna loss bandet: När ni har kommit fram är det sagt att spänna loss och lasta av. Eftersom lasten han ha rört sig en del under transprot är det viktigt att vara extra försiktig. För att spänna upp bandet drar du i den inre ögglan tills bandet släpper.

Du kan köpa spännband hos Arno.eu, där finns ett stort utbud av olika spännband för att kunna säkra din transport. Beroende på vad du ska lasta och frakta behövs olika typer av surrningar.

Läs mer om säkerheten i trafiken med last på Trafikverkets hemsida.

Olika typer

Spännrem

Är en flexibel och elastisk typ av spännband med spänne som lätt justeras och håller lasten på plats. Spännremmar är oftast konstruerade med ett elastiskt material, vilket tillåter en viss sträckbarhet och anpassningsförmåga till lastens form och rörelser under transport.

En spännrem kommer ofta med ett spänne som fungerar genom att klämmas fast vid bandet, skapande en stabil och säker förbindelse som kan justeras med lätthet. Detta gör spännremmen särskilt lämplig för användare som behöver en snabb och enkel lösning för att säkra last utan att offra stabiliteten.

Spännband med krok

Detta spännband har en krok på ena sidan som gör det möjligt att fästa bandet på ena sidan av släpvagnen och koppla ihop med ett till spännband.

Automatisk upprullning

Spännband med automatisk upprullning är lite dyrare men sparar mycket tid i längden. Du behöver bara trycka ned en knapp och bandet rullar upp sig själv.

Hur hårt kan man dra åt ett spännband?

Det beror på dess specifikationer och material. Varje spännband bör ha en maximal brytstyrka och en rekommenderad arbetsbelastningsgräns (WLL, Working Load Limit) angiven av tillverkaren. Det är viktigt att alltid följa dessa rekommendationer för att undvika skador och säkerställa en säker användning.

Hur många kilo klarar det av?

Kapaciteten hos ett spännband, eller hur många kilo det klarar, varierar beroende på dess storlek, material och konstruktion. Tillverkaren anger vanligtvis den maximala lastkapaciteten samt arbetsbelastningsgränsen (WLL) på produkten eller i dess manual. Alltid följ dessa riktlinjer för att garantera en säker transport.

Hur lossar man på ett spännband?

Att lossa ett spännband beror på dess design. För ett ratelspännband, behöver du oftast lyfta på ratelns spak och försiktigt öppna mekanismen för att lösa spänningen. För andra typer av spännband, som spännremmar eller klickband, finns oftast en spärr eller knapp som snabbt och enkelt frigör bandets spänning när den trycks in eller lyfts upp. Hantera banden försiktigt och var beredd på att lasten kan röra på sig när spänningen frigörs.