Att mäta boyta

Hem / Mäta boyta

För att kunna sälja eller värdera din bostad inför försäkring eller lånförändringar behöver du veta din boyta och biyta. Att ta reda på dessa kan verka krångligt, men när du väl gjort detta kan du sitta lugnt med den siffran, i alla fall tills du börjar nästa utbyggnadsprojekt eller renovering.

Boyta eller biyta?

Vad är skillnaden på boyta och biyta? När du ska räkna boarea finns det två typer av utrymmen i ditt boende, den som du nämner vid försäljning av bostaden är den så kallade boytan, som vi renoverar eller där vi i alla fall håller hus. Till biyta räknas exempelvis förråd, jordkällare och liknande utrymmen som tillhör huset, men som man vanligtvis inte använder till mycket mer än förvaring.

Hur mäter man boarea i lägenhet?

När du mäter ytan i lägenhet är det viktigt att komma ihåg att de enda utrymmen som räknas är de du har tillgång till innanför din ytterdörr. Förråd, garage, tvättstugor och källare räknas varken som boarea eller biarea om de inte nås från insidan av din lägenhet.

Vanliga biytor

I villor räknas ett antal utrymmet som biarea oavsett anslutning till hemmet. Bland dessa hittar vi pannrum, soprum, garage och områden som bara är till för säsongsbruk, som inglasad veranda, balkong eller oisolerad vindsvåning.

Mäta alla invändiga mått

Börja med att mäta alla invändiga mått. I ett enkelt hus med fyra fasader där alla motsatta fasader är lika långa kan du försöka mäta avståndet mellan motsatta fasader invändigt, vägg till vägg och sedan multiplicera dessa siffror med varandra för att sedan räkna bort ytan som inte räknas med. Skulle innerväggarna vara tjockare än 30 cm bör du läsa stycket nedanför innan du börjar räkna.

Boyta med tjocka innerväggar

Hem med innerväggar på mindre än 30 cm i tjocklek räknas varje våning som en enda yta. När du räknar boyta i ett hem med innerväggar som är tjockare än 30 cm tillkommer vissa regler. Huvudregel är att för varje tjock innervägg kan du lägga till 15 cm i väggens riktning, notera att detta bara gäller innerväggar, inte de väggar som omsluter ditt boende utåt. Exempelvis om en vägg är 37 cm räknar man 15 cm från vardera håll, alltså kan man antingen mäta rum för rum eller räkna 37–30=7 sedan subtrahera boytan med väggens längd gånger 7.

Sluttningsvåning

Skulle huset i fråga vara inbyggd i en sluttning där en våning bara syns från vissa håll räknas det på ett särskilt sätt. Förutsatt att det invändiga golvet ligger i höjd med marken utanför mäter du 6 meter in från väggar där marken är i golvhöjd. Skulle exempelvis bara en fasad vara i marknivå mäter du längden på denna multiplicerat med 6 meter.

Undantag

Det finns ett antal undantag när du räknar boytan. Exempelvis om du har en våning med sluttande tak, där mäter du bara boytan där taket är över 190 cm. Utrymme där taket är under 190 cm räknas som biyta. Skulle hela våningen vara under 190 cm i takhöjd räknas inget utrymme på våningen som boarea.

Trapputrymmen

Trapputrymme räknas med i boarean på respektive våningar. Oavsett vad för typ av trappa du har räknas detta med i boarean för alla våningar som uppfyller övriga kriterier.

Förrådsutrymmen

Förråd som du har tillgång till inuti ditt hem räknas med som boarea, förutsatt att de stämmer med alla andra kriterier. Förråd som du endast har tillgång till från utsidan av ditt hem räknas däremot som biyta.

Fasta möbelinstallationer

När du mäter utrymmen som badrum, kök eller kanske tvättstuga så kan det vara svårt att veta hur man räknar i rum med fasta möbelinstallationer som exempelvis köksbänk, handfat, eller badkar. Oroa dig inte, du räknar bort dessa när du mäter rummet.

Digitala lösningar vid mätningar

När det kommer till att mäta och dokumentera boyta och biyta på ett noggrant sätt kan det vara viktigt att ha rätt verktyg till hands. En digital lösning kan förenkla denna process och även minska risken för mänskliga fel. Med Visma SmartDok kan du hantera alla aspekter av ditt byggprojekt, inklusive noga mätning av olika utrymmen, och se till att all relevant information finns tillgänglig i en och samma plattform. Från tidrapportering till dokumenthantering och resurshantering – allt finns tillgängligt när du behöver det, vilket bidrar till att göra processen med att mäta och dokumentera din bostads yta betydligt smidigare och mer tillförlitlig.