Rördragning – Dra nya rör

Hem / Rördragning

När du renoverar i badrum eller kök kan det uppstå att du behöver göra vissa ändringar i rördragningarna. Det finns vissa saker du inte kan eller får göra om du inte arbetar som auktoriserad rörmokare, men andra saker går utmärkt om du bara vet hur du gör. När du grejar med rören är det först och främst viktigt att du stänger av vattnet innan du drar igång.

Att dra egna rör

Det är väldigt viktigt att veta att du inte bör, eller i vissa fall ens får dra egna rör. Eventuell skada i vattenledningar kan förstöra ett helt hus, och om skadan sker är det få försäkringsbolag som ens överväger att betala ut om du valt att dra egna vattenledningar. Se alltid till att ha auktoriserad rörmokare för större vvs-ingrepp.

Dra rör i lägenhet

Oavsett om du har 2:a hand, 1:a hand eller bostadsrätt är det sällan man får dra rör alls hur man vill. Många bostadsföreningar är hårda med alla förändringar med rör måste gå via föreningen först för godkännande, och många gånger kommer de kräva att arbetet utförs av en expert. Hör av dig till din förening för att se vad ni har för regler gällande rördragning.

Rörsystem

Rördragning är mer än bara att koppla samman metall- eller plastbitar. Det handlar om att skapa ett sammanhängande och pålitligt rörsystem som kommer att tjäna en byggnad i många år framöver. Rören är livslinjerna i våra bostäder och kommersiella utrymmen, de transporterar vatten, avfall och ibland gas. Ett välplanerat rörsystem säkerställer inte bara en konstant vattentillförsel utan också att det inte uppstår några läckor eller blockeringar. När man tänker på rördragning bör man därför ha en helhetsbild av hur rördelar och rörsystem fungerar tillsammans för att ge bästa möjliga resultat.

PE Rör

PE rör och PE rördelar har blivit några av de mest eftertraktade materialen på marknaden idag. Tillverkade av polyeten, dessa rör och delar står ut på grund av sin hållbarhet, flexibilitet och korrosionsbeständighet. Både PE rör och PE rördelar är optimala för diverse användningsområden, allt från dricksvattenledningar till avloppssystem. Tack vare deras kemikaliebeständighet, är de ett utmärkt val i miljöer där traditionella metallrör riskerar att korrodera, en utmaning som inte påverkar PE-baserade system.

I samband med att man drar nya rörsystem kan det vara snyggt med nytt kakel. Här kan du läsa mer i byggsajtens guide i att sätta kakel

Förlänga rör till blandare

Med det sagt finns det vissa saker inom rörmokeri du kan göra. Exempelvis kan du kanske behöva byta handfat i badrum eller diskho i kök varav rören inte är långa nog för den nya blandaren. När det gäller dolda rör använder man nästan alltid anslutningsslang, exempelvis Soft PEX vid installation för att enklare koppla mellan svåra vinklar och för att hålla sig till minimalt antal kopplingar för att motverka eventuella läckage.

Lintätning eller klämring?

Det finns flera sätt att täta rörkopplingar när du förlänger, men två sätt brukar du komma långt med – lintätning och klämring. Men när ska de olika användas? Lintätning används som tumregel alltid på utvändiga gängor medan klämring används för att täta ogängade rör.

Förlänga rör med kopplingar

Handlar det om synliga rör i dusch eller liknande kanske du hellre har kopparrör eller måste koppla ihop med ett plaströr. I äldre blandare förekommer det även ofta att de ansluts med kopparrör. Att koppla ihop två kopparrör kan kännas avancerat men kan göras enkelt om man besitter händigheten och rätt sorts rör.

Att skaffa redskapen

Innan du kör igång finns det ett flertal saker att hålla koll på. Bland annat behöver du veta millimeterbredden på dina rör. De flesta nya rör ligger antingen på 12 eller 15 mm i diameter. Du behöver kolla upp om rören är gängade eller släta, så du vet vad för typ av packning som krävs. Arbetar du med mjuka kopparrör utan gängor kan det ibland krävas en stödhylsa så att klämringen inte skadar röret som då blir timglasformat av packningen. Behöver du koppla samman olika storlekar av rör kan du även behöva en förminskning. Alla rörkopplingar och packningar för vvs kan du hitta hos din lokala VVS-butik eller hos många större byggvaruhus.

Skulle ditt projekt innebära svårare moment, som svanbockar (rör som böjs över korsande rör) eller avsågning av befintliga rör rekommenderar vi att du tar detta med en auktoriserad eller i alla fall erfaren rörmokare för att slippa kostsamma missar.