När du ska sätta kakel

Hem / Sätta kakel

Ta reda på du bör tänka på när du ska sätta kakel i torra utrymmen som kök, tvättstuga eller hallen. Se till att rådfråga när du köper ditt kakel eller klinker så att de är i rätt vikt och storlek för ditt väggfäste då för stora eller tunga plattor kan antingen lossna från väggen och dra med gipsplattor eller brädor med sig.

Sätta kakel i badrum

Badrum kan vara svårare at renovera, och ett misstag i din badrumsrenovering kan innebära allt från ojämn klinkers till vattenskada i husgrunden. Om du vet vad du gör kan du enkelt utföra mindre arbeten som att sätta kakel eller extern rördragning. Om du inte är van vid att arbeta runt vattenledningar eller med tätskikt kan du antingen ta hjälp av ett proffs som ser över arbetet, eller från experter med hela din badrumsrenovering.

Förberedelser

Innan du kör igång, se till att du har alla verktyg och material. Testa att rada upp ditt kakel och se så du har tillräckligt för att täcka ytan. Skulle det saknas någon platta kan det bli svårt att få den på plats senare. När du radar upp plattorna kan du även se om du behöver kapa plattorna för att få plats och planera för detta i förväg. Men större plattor blir det oftast snyggast om du ser till att kapa ungefär lika mycket på vardera sida.

När du väljer kakel eller mosaik

Uppmärksamma att beroende på vad du har för redskap till befogande och hur väggytan ser ut bör du tänka över ditt kakel lite extra om du tänker sätta upp kakel själv. Formad mosaik kan vara svårare att passa in runt kanterna. Men oavsett yta är det svårt att komma undan helt, så någon typ av kakelsåg eller kakelskärare behövs.

Vad behöver du?

Utöver kakel/mosaik och kakelskärare finns det en mängd redskap du behöver för olika moment i kakelsättningen. För kakling på ytor med rör, vägguttag eller ventilationer kan du behöva en hålsåg eller kapskiva som fästs på en vinkelslip. För att få upp plattorna på väggen behövs även följande redskap och material:

Redskap

  • Kakelkryss
  • Tandspackel
  • Måttband
  • Tvättsvamp
  • Spackelspade
  • Målarpensel eller roller
  • Fogbräda

Material

  • Vattenresistant primer
  • Fogmassa
  • Kakelkryss
  • Silikonfog (görs bäst i samma färg som fogmassan)
  • Fästmassa/Kakelfix

Kakel eller Klinker?

Skillnaden på kakel och klinker ligger främst i hur de är framtagna och deras tålighet. Kakel är finkeramiskt och är bra som stänkskydd, men är poröst och gör sig därför bättre på vägg. Klinker är gjort på sten och keramik och bränns på högre temperaruter för att härda plattorna. Därför gör de sig bättre på golv, och aningen sämre på vägg då många hantverkare upplever svårigheter att arbeta med så tunga skivor på lodrät yta. De kan däremot funka bra i mindre varianter på en mindre yta.

Stöd vid kakling

När du börjar sätta plattor är det bäst att bestämma en utgångspunkt för att se till att kaklet blir rakt. Börja gärna från golv, list eller väggkant, gå längs kanten och jobba dig sedan uppåt, så är det enkelt att följa mönstret för varje ny rad som läggs. Använd kakelkryss mellan plattorna för att hålla jämna avstånd och för att få plats för fogmassan mellan plattorna.

Jobba med fogmassa

När du blandar din fogmassa, använd gärna cementblandare med blandarstav och förbered massan som mest 2 timmar innan applicering. När du väl blandat massan kan du inte hindra den från att torka genom att addera vatten. Låt den stelna i åtminstone 15 minuter, applicera över en begränsad yta åt gången, jobba in den med fogbrädan och låt torka i 10–15 minuter innan du torkar av ytan med vatten och tvättsvamp. Rengör svampen ofta och rör dig diagonalt över kaklet för att inte dra upp för mycket fog mellan plattorna. Häll inte ut vattnet i avloppen då det kan orsaka stopp. När fogen är på rekommenderas det att spraya fogen med vatten så att det hålls fuktigt de kommande två dygnen, så den härdas ordentligt.