Attefallshus

Hem / Attefallshus

Ett attefallshus är en komplementbyggnad till en befintlig bostad med en maxyta på 30 kvadratmeter. Man behöver inte bygglov för ett attefallshus men man behöver göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett godkännande innan byggstart.

Du kan bygga attefallshuset själv, köpa ett färdigt hus eller antliga en hantverkare. Vidare kan du läsa om allt som gäller för att bygga ett attefallshus på din tomt. Vi går igenom aktuella lagar, tipsar om olika tillverkare och reder ut vad som gäller vid placering av byggnaden.

Nyckelfärdigt attefallshus

Du kan få hem ett attefallshus färdigt, med tak, dörrar, fönster och med el och rör färdigdragna redo att anslutas. På så sätt kan du nyttja din tillbyggnad direkt så snart det står redo på plats. Du hittar olika modeller för attefallshus hos exempelvis Modulhus.se eller Byggmax.

Montera byggsats

Skulle du vara ute efter ett prisvänligare alternativ har du möjlighet att köpa byggsatser till attefallshus och montera ihop på egen hand. Med färdiga delar att sätta ihop blir det såklart enklare än andra husbyggen men det kräver fortfarande en hel del skicklighet. Även för de händiga rekommenderas nyckelfärdiga attefallshus om man inte har tidigare erfarenhet av att bygga hus.


Bygglov och regler för attefallshus

Lagar och regler för attefallshus är desamma som när du bygger förråd eller bastu. Det behövs inte alltid bygglov, men du behöver anmäla ditt bygge till byggnadsnämnden och invänta ett godkännande innan du börjar. De exaka lagarna som gäller kan du läsa om på Boverket.

Attefallshus nära tomtgräns

Notera att om du tänkt bygga attefallshus nära tomtgräns behövs grannarnas godkännande om det är inom 4,5 meter från deras tomt. Om du bygger attefallshus nära en tomtgräns där ingen bor kan det fortfarande vara kommunägt, varav kommunen ansvarar för att ge godkännande.

Takhöjd och loft

Den högsta tillåtna höjden från marken till taknock är 4 meter. Vill du bygga ett loft för att nyttja utan bättre är det samma regler som gäller, alltså att du inte får överstiga 4 meter. Vanligtvis bygger man loftet med mer begränsad takhöjd för att inte den normala takhöjden i attefallshust ska bli för låg. Används loftet som sovrum är det ofta inget problem med lite lägre takhöjd än vad som är normalt.

Vanliga frågor

Att bygga attefallshus ska vara enklare än att få tillständ och upprätta ett bostadshus men det finns ändå många lagar och regler att hålla kolla. Här får du tydliga svar på de vanligaste frågorna och annan nyttig information om du planerar att bygga eller köpa ett attefallshus.

Hur stor får ett attefallshus vara?

Ett attefallshus får vara 30 kvadratmeter stort. Det ändras fårn 25 kvadratmeter som den högsta tillåtna arena den innan ändringen skedde den 1 augusti 2020. Det är tillåtet att bygga flera attefallshus men den sammanlagda ytan får inte överstiga 30 m2.

Vad kostar ett attefallshus med kök och badrum?

Kostnaden för ett attefallshus med kök och badrum varierar beroende på materialval och standard, men ligger oftast mellan 500 000 och 1 000 000 kronor. Utan badrum och kök blir kostnaden betydligt lägre.

Hur högt får ett attefallshus vara?

Ett attefallshus får vara högst 4 meter i taknockshöjd. Alltså höjden från marken till taknocken.

Hur stort får man bygga utan bygglov?

Ett attefallshus upp till 30 m2 får byggas utan bygglov. Det krävs dock tillstånd från byggnadsnämnden oavsett vilken storlek på attefallshuset du väljer att bygga.