Jobba inom byggbranschen

Hem / Jobba som hantverkare

Sverige är i konstant konstruktion, och att jobba inom byggbranschen är ett klokt val för den som vill sitta säker i sitt yrkesval. Att hitta jobb inom bygg kan däremot vara svårare, både för dig som letar kunder och för dig som letar arbetsplats. Här får du tips på vart du kan vända dig för att hitta lediga jobb inom bygg.

Lediga jobb inom bygg

Många som har ett jobb inom bygg får sin anställning via kontakter – vilket såklart gäller de flesta yrken. Dock är det idag fortsatt väldigt många tjänster som tillsätts från jobbannonser och därmed genom traditionell rekrytering. På exempelvis Ledigajobb.se hittar du byggjobb inom flera olika sektorer där du enkelt kan söka jobb - helt utan CV dessutom. Alternativt kan du kolla direkt påjobb inom bygg hos Prowork, ett rekryteringsföretag som är djupt etablerade inom industri och byggbranschen.

Lärlingsutbildning inom VVS och el

För att jobba inom bygg och anläggning med riskfyllda moment behöver du nästintill alltid en lärligsutbildning för att utföra arbetet, framförallt när du jobbar med om el och rördragning då det krävs för att få ut försäkring om något skulle gå fel med dessa under eller efter arbetet. Du kan hitta din lärlingsutbildning hos Insu som är utbildare inom byggbranschens mest kompetenskrävande områden, som VVS och elektronik. Du hittar även övriga förberedande utbildningar för jobb som bygglovshandläggare, mätningstekniker och liknande bland yrkeshögskolor runtom landet baserat på behovet inom arbetsmarknaden.

  • Lärlingsutbildning krävs för riskfyllda arbeten
  • Förberedande utbildningar finns på yrkeshögskolor

Mer om VVS

Översvämningsskydd

Översvämningsskydd är en viktig komponent inom VVS som syftar till att skydda byggnader mot skador orsakade av översvämningar och vattenskador. Med klimatförändringar och ökade risker för extremt väder blir översvämningsskydd allt mer nödvändiga. Det finns olika typer av översvämningsskydd som kan användas, inklusive backventiler, översvämningsbarriärer, dräneringssystem samt larm- och övervakningssystem.

Avloppsteknik

Avloppsteknik omfattar design, installation och underhåll av avloppssystem. Dessa system är avgörande för att hantera avfallsvatten på ett säkert och effektivt sätt. En avloppstekniker måste ha en djupgående förståelse för hur olika typer av avloppssystem fungerar, inklusive gravitationssystem, pumpsystem och tryckavlopp. Kunskap om miljölagstiftning och hur man minimerar miljöpåverkan är också en viktig del av yrket. Det är även viktigt att vara uppdaterad om nya tekniker och metoder inom avloppshantering.

Oljeavskiljare

Oljeavskiljare spelar en viktig roll inom VVS genom att förhindra att oljeföroreningar når avloppssystemet. Dessa system är vanligtvis installerade där fordon tvättas eller underhålls, såsom på bensinstationer, garage och bilvårdsanläggningar. En VVS-tekniker som arbetar med oljeavskiljare måste känna till hur man installerar, underhåller och regelbundet inspekterar dessa system för att säkerställa att de fungerar effektivt och överensstämmer med miljöregler.

Fettavskiljare

Fettavskiljare är en annan viktig komponent inom VVS, särskilt i restauranger och storkök där mycket matfett hanteras. Dessa system separerar fett och olja från avloppsvattnet för att förhindra att avloppsrör och reningsverk täpps igen. Installation och underhåll av fettavskiljare kräver specialkunskaper för att säkerställa att systemet inte bara fungerar korrekt utan även uppfyller hygien- och miljökrav. VVS-tekniker inom detta område behöver förstå hur olika typer av fettavskiljare fungerar och hur man anpassar dem efter den specifika verksamhetens behov.

Lön – bygg och anläggning

Vanligast lön inom bygg ligger mellan 34 000 kr och 38 000 kr, såklart med undantag utifrån utbildning, erfarenhet och omsättningen på arbetsplatsen. Enligt statistik från Byggföretagen.se hade majoriteten av de med fast lön inom bygg en snittlig månadslön på 36 200 kronor år 2020.

Byggindustrin är en stadig bransch som enligt siffror från Landsorganisationen (LO) ligger i topp fem bland sektorerna som har högst lön. Inom bygg kan man även tro att det spelar roll var du bor, men även om det kan resultera i mer eller mindre arbeten så skiljer den fasta lönen inte mer än 4% mellan orterna.

Vad är ackordslön?

Inom vissa yrken använder man ackordslön, där arbetaren får betalt efter mängden jobb denne utfört. Det kan handla om hur många produkter man tillverkat, hur många hus man målat eller liknande jobb. Inom bygg fungerar det inte riktigt likadant, utan oftast att byggarbetare bidrar genom att minimera tidssvinn mellan arbeten, hittar lösningar på problem som uppstår på arbetsplatsen och liknande.

Arbetsgivaren diskuterar oftast villkoren för ackordslön innan arbetet startar, och följer upp med maximalt tolv veckors mellanrum. Löneformen är fackligt godkänd och används framförallt i yrken där man vill belöna hög effektivitet.

Arbetskläder vid anställning

När du får ett nytt jobb ligger det på anställaren att förse den anställda med arbetskläder om inte annat står i anställningsavtalet. Många gånger väljer arbetsgivare att använda arbetskläder med eget tryck, som en logotyp eller företagets kontaktuppgifter. I dessa lägen är det vanligare att du ombeds lämna tillbaka dina arbetskläder vid avslutad tjänst.

Tänk på säkerheten

I byggbranschen är säkerheten på arbetsplatsen av yttersta vikt för att minimera riskerna för olyckor och skador. Industribranschen är en av de farligaste branscherna när det gäller arbetsplatsolyckor och skador. För att upprätthålla en säker arbetsmiljö bör arbetstagare och arbetsgivare samarbeta för att identifiera och hantera potentiella faror. Inom byggbranschen bör man särskilt vara medveten om faror som kan uppstå vid arbete på hög höjd eller vid användning av maskiner. Läs mer om olika typ av skydd för byggarbetsplatsen: