1. Mät ut
Börja projektet med att mäta ut området för den yta där du vill lägga marksten, precis på samma sätt som du går tillväga när du ska lägga konstgräs. Märk ut området med vad du känner funkar bäst om det så är sprayfärg, lasermarkerare eller murarsnöre som spänns fast via pinnar i marken. När du planerar är det viktigt att tänka på att vattnet bör rinna bort från huset för att undvika fuktskador. För detta kan du även använda dräneringsslang som du lägger längs kanterna av gropen.
2. Gräv ut
Innan du börjar gräva är det smart att ta reda på hur det ser ut i marken där du ska gräva. Det sista du vill är att gräva igenom ytliga sladdar för robotgräsklippare, dräneringsslangar eller upptäcka att du behöver spränga sten för att komma ner. Testa att trycka ner din spade lite här och var där du planerar din uteplats. När kusten är klar är det bara att börja gräva. Standardmått för att skapa bra dränering och jämn yta är att gräva någonstans mellan 20 och 30 cm. Ett tips för att hjälpa till att hålla vatten borta från huset är att skapa en mild sluttning som du sedan kan jämna ut med bärlagret. När du börjar gräva kommer du snabbt få massor jord som ska slängas.
3. Lägg fiberduk
Täck gropen med fiberduk för att skilja jorden från dina marklager samt hindra växtligheter att ta sig in under. Se till att marken är jämn innan du placerar fiberduken samt att duken har marginal för att sjunka ner när alla skikt lagts. Se även till att alla separata dukar överlappar och inte riskerar att glida isär när påliggande skikt läggs. När du senare i processen känner att duken ligger ordentligt och vet att den inte kommer glida eller sjunka mer kan du använda kniv eller sax för att klippa av fiberduken vid marknivån.
4. Bärlagret – Packa bergskross
När duken ligger där den ska är det dags att täcka botten med bergskross. Hur mycket beror helt på hur djupt du grävt och hur djupa dina stenplattor är. Om du grävt en grop på 20 cm, med stenar på 5 cm bör du räkna bort 3 cm för sättsanden/stenmjölet och då ha 12 cm bergskross. Efter att ha täckt bottnen bör man ha lånat en markvibrator om man inte redan äger en. Platta till och packa bergskrossen ordentligt, vattna ytan och lägg eventuellt på ytterligare ett lager om det behövs.
För att göra plattningen och packningen enklare och mer effektiv, rekommenderar vi att du överväger att köpa en markvibrator. En markvibrator gör arbetet med att packa bergskrossen blir smidigt och säkerställer en jämn och stabil yta för dina stenplattor. Investera i rätt utrustning och förenkla ditt projekt med en pålitlig markvibrator.
5. Sättbädden – Lägg sättsand eller stenmjöl
Ovanpå bergskrossen lägger du sedan ett tunt lager sättsand eller stenmjöl för att jämna ut ytan under dina stenplattor. Många föredrar att lägga marksten på stenmjöl som är något grövre än sand och kan uppfattas som hårdare, men vilket som funkar bra. Detta lager är oftast 3 cm och bör läggas så jämnt som möjligt för att stabilisera stenplattorna som läggs ovanpå detta.
6. Lägg markstenen
När det är dags att lägga markstenarna är det bra att ha en idé om hur de ska ligga. Men hur lägger man marksten för att behöva kapa så få som möjligt? Ett bra tips om man vill lägga i löpskift är att se till att ens yta matchar den storlek man har på stenarna med hela eller halva deras bredd. Skulle du alltså ha stenar som är 10 cm breda, är det bra att ha en bredd räknad i jämna femtal, med lite marginal för glipor. På så sätt kan du enklare klara dig på att dela en sten i två och kunna använda bägge halvorna.
I många fall när man ska lägga marktegel läggs de antingen i grupper om två eller tre ”lodrätt och vågrätt”, i sicksack mönster, eller så att man för varje rad flyttar stenarna halva sin längd åt sidan.
Behöver stenar kapas för att få plats bör de i alla fall vara över en tredjedel av stenens storlek för att inte tappa sin stabilitet och för att hålla stenläggningen snygg. Vissa stenar har en specifik form som kräver att de läggs i ett specifikt mönster till varandra, medan om du vill lägga kullersten själv har dessa lite marginal där man sedan fyller mellanrummen med stenmjöl eller sand. Använd sedan en gummiklubba för att slå stenarna på plats.
Ett bra tips när du ska lägga marksten är att du skaffar dig en magasinkärra/pirra så att du enkelt kan flytta markstenen från punkt A till B.
7. Täta med fogsand
När alla stenar lagts sprider du ut rikligt med fogsand över ytan. Ta sedan en sopkvast och fördela sanden så att den går ner i alla glipor och springor mellan stenarna för att se till att de ligger stadigt på plats. Vissa typer av fogsand gör sig bättre med lite vatten som härdar massan. Läs noga på förpackningen för att se så du behandlar materialet så som det gör sig bäst. Se till att använda en mjukare borste, eller sopa diagonalt för att undvika att sopa upp sanden som redan ligger mellan stenarna. När detta är klart är det bara att njuta av din nya uteplats. Bra jobbat!
Sättsand eller stenmjöl – vad är skillnaden?
Många som lägger marksten gör det antingen med sättsand eller stenmjöl, men vad är skillnaden? När du lägger stenmjöl fungerar det som grus, enkelt som så. Sättsand å andra sidan aktiveras med vatten och blir hårdare och fastare, vilket bättre håller exempelvis kullersten bättre på plats.
Använd spännband
Om du själv hämtar markstenen från byggvaruhandeln är det viktigt att du noga säkrar lasten med spännband. Att köra hem med släpet fullt av marksten kan orsaka en trafikolycka vid minsta farthinder om stenarna ramlar av släpvagnen.