Pallyft och palltruck

Hem / Pallyft

Pallyft – eller palltruck som de även kallas – är ett fantastiskt hjälpmedel inom lager och industri. Till skillnad från gaffeltruckar behöver du inga tillstånd eller licenser för att använda en gaffeltruck, vilket gör det enklare att hitta personal som kan utföra jobbet. Du hittar en mängd olika varianter av pallyftare hos PK-Produkter, som arbetar med redskap inom lager, emballage och fathantering bland annat. På denna sidan hittar du flera saker att tänka på när du väljer din pallyft.

Köpa pallyftare – bra att tänka på

Olika pallyftare fungerar i de flesta fall inom samma användningsområden med vissa skillnader baserat på utvalt hjul till pallyftare och särskilda funktioner. Vilken pallyft du väljer har däremot en stor påverkan på ditt arbete i längden, både ergonomiskt och utifrån effektivitet. Ta del av några av marknadens bästa pallyftare hos Micrologistic. Kvalitén är A och O när det kommer till hantering och förflyttning av pallar. Med rätt pallyftare blir tunga lyft och svåra underlag lätt som en plätt att övervinna. Välj därför en högkvalitativ pallyft som gör jobbet, framför en billigare variant som du troligtvis kommer stöta på problem med när du använder.


Här nedan hittar du olika aspekter att ha i åtanke när du planerar att köpa pallyftare.

Hjul till pallyftare

Hjul till pallyftare är extra viktigt om du planerar att flytta runt exempelvis glas eller vätskor, men kan också innebära onödiga prispålägg. De vanligaste materialen är:

Nylonhjul

Nylonhjul är bäst anpassade för transport på inomhuslager och jämna ytor. Hjulen är lätta men är dåligt anpassade för exempelvis grus och asfalt.

Polyuretanhjul

Polyuretanhjul är mjuka och rör sig förhållandevis tyst. Detta material passar bra på ytor som räfflad metall eller på asfalt där mjukare hjul även gör mindre skada på underlaget.

Gummihjul

Gummihjul är ännu mjukare och tystare än polyuretanhjulen och passar utmärkt i tystare miljöer eller ojämna ytor

Speciella funktioner till pallyft

En pallyft i sig fyller vanligtvis de nödvändigaste behoven, men inom vissa arbetsuppgifter och sammanhang krävs ytterligare funktioner. De här är de vanligaste tilläggen att välja när du köper pallyft:

Quicklift

En tidsbesparande funktion, med ett enda nedtryck höjs gafflarna till pallens undersida, och med ett ytterligare nedtryck av handtaget lyfts pallen upp.

Höglyftande pallyft

En höglyftande pallyft är till stor hjälp när du behöver få upp pallen på högre höjder, exempelvis i staplar eller höjder som man vanligtvis bara når med en gaffeltruck.

Motorlyft

En palltruck med motorlyft gör arbetet mer ergonomiskt, då den har en motor som sköter alla lyft. Detta innebär även en högre arbetssäkerhet för personal och logistikarbetare.

Rostfri och galvad lyft

En rostfri och galvad lyfttruck är oftast ett måste på arbetsplatser som har högre krav på hygien, exempelvis livsmedel och medicin. Med högre korrisionsmotstånd kan lyftaren utstå vätska och fukt utan att det påverkar ytskiktet.

Pallyft ur säkerhetsperspektiv

Det ställs krav på arbetsgivare inom hantverk och logistik att motverka och minimera arbete med tunga lyft. Arbetsmiljöverket påpekar att manuella lyft med mer än 25 kg inte ska förekomma på arbetsplats mer än enstaka gånger, därför är det vanligt att använda sig av pallyft vid dessa sorters arbetsuppgifter.

Hantering av pallyft kräver inga speciella tillstånd eller körkort, men för att använda dessa ställs det däremot krav på packning, belastning och förberedelse av pallarna för att de inte ska välta eller ramla ner över personen som hanterar palltrucken.