Måla med möbellasyr

Grundarbeta träytan som skall laseras. Det vill säga skrapa bort färg, spackla och sandpappra sedan ytan. Grunda med vattenspädbar snickerifärg två gånger. Sandpappra mellan målningarna. Grundfärgen kan vara bruten i samma kulör som lasyrfärgen, då blir mönstren av lasyren inte så skarpa mot bakgrunden. Tänk på att släta grundfärgen åt samma håll som du har tänkt att måla lasyren.
Lasyrfärg ska du måla åt samma håll som du slätat grundfärgen, annars blir det ett “rutigt” intryck. Du ska måla tunt med lasyrfärg, den skall bara anas. Detta sätt att måla på kallas för långhalm eller strålasering. För att möbellasyren skall få en hållbar yta så måste du lacka på den.
Med möbellasyr kan man bland annat måla om stolar, bord och köksluckor. Här skall vi måla om en kökslucka med ådring inne i spegeln. Grundarbeta först luckan dvs skrapa, spackla och grunda två gånger. Glöm ej att sandpappra mellan målningarna. Tänk på att släta grundfärgen åt samma håll som du skall måla lasyren. Enklast är om du följer längdriktningen på träet. Måla sedan en yta i taget med möbellasyren. Vi börjar med att måla långhalm i mitten av spegeln. Sedan målar vi listerna som går på tvären
Det är viktigt att du inte överlaserar dvs att du målar över på en yta där du skall lasera färgen åt ett annat håll. Målar du över färgen två gånger stämmer inte nyansen och det ser “rutigt” ut. Tag bort överlaserad färg med en cellulosa svamp. Svampen är hård och har raka kanter som underlättar arbetet för dej. Enklast är väl kanske att sätta dit en maskeringstejp från början.
Med hjälp av en ådringskloss skapar vi ett ådringsmönster i färgen. Börja uppifrån och dra sedan klossen nedåt samtidigt som du vänden den.
Använd kammen på ådringsklossens baksida och kamma ytterkanterna (om du vill).
För att få ut kärnan av ådringen lite till använder vi en grävlingsfördrivare eller en mjuk pensel. Var försiktig på handen när du gör detta. Tag även lite på ytterkanterna så blir strecken mjukare och mindre synliga.
När du nu målar dina köksluckor tänk då på, att gamla luckor har sina ådringar på olika ställen inne i spegeln. Alla ådringsmönster ser olika ut och en del ådringar är kanske “upp och ner”. Prova då med att vända ådringsklossen åt andra hållet. Blir du inte nöjd så kan du ta penseln och stryka ut färgen och prova igen.