Köpa eller hyra byggställning?

Hem / Byggställningar

En byggställning är din bästa vän vid fasadrenovering eller arbete på hög höjd. Att köpa eller hyra byggställning är en fråga man börjar undra över när dessa projekt blir allt fler och man letar efter sätt att kunna erbjuda bättre service till sina kunder. Läs mer här om de olika fördelarna med de två alternativen.

Hyra byggställning

Det vanligaste alternativet är att hyra byggställning och lägga till kostnaden på faktureringen till arbetsgivaren. Om du väljer att hyra byggställning kan du på så sätt enklare anpassa dig efter projekt, och slipper oroa dig för att inte ha tillräckligt med moduler, eller plats för att förvara ställningen när den inte används. På så sätt kan du i en större verksamhet ta dig an flera projekt att arbeta på parallellt utan att oroa dig för logistiken av att flytta ställningen mellan de två platserna.

Hyra byggställning från Cramo

Många byggare och hantverkare väljer att hyra byggställning från Cramo som är Sveriges främsta uthyrare inom entreprenad och bygg. För att kunna hyra byggställning från Cramo krävs det att du är medlem i deras tjänst, vilket du kan bli både som privatperson eller företag. Som privatperson kan du enbart hämta ut din utrustning från Cramos depåer, medan företagskunder har alternativet att hyra byggställning via Cramos hemsida.

Köpa byggställning

Fördelen med att köpa byggställning är möjligheten att utföra fasadarbeten med kort varsel utan hänsyn till uthyrare. Med en egen ställning kan du enkelt vara på plats med kort varsel och låta ställningen stå en längre tid utan att oroa dig för skenande kostnader. Att köpa byggställning ger dig även fördelen att kunna erbjuda lägre pris än flera konkurrenter vid arbete med ställning, och använda prisförslaget som en kraftig säljpunkt i större projekt där hyran för ställningen blivit en större summa.

Köpa byggställning begagnad

Du kan även köpa byggställning begagnad via flera forum, exempelvis Blocket eller Ställningsprodukter.se där du hittar begagnad byggställning att köpa i större mängder. När du ska köpa byggställning begagnad är det däremot viktigt att du har ett kritiskt öga, och ser till att ställningen är hel och säker att arbeta på. Många ställningar idag är tillverkade i rostfri aluminium eller stål, men det är inte ovanligt att hitta rostiga balkar, där det är upp till dig att avgöra om det påverkar säkerheten när du bygger upp flera våningar som ska stödjas av dessa.

Bygga ställning själv

Att bygga ställning själv som privatperson är tillåtet utifrån särskilda regler. Du som planerar att bygga ställning själv för att måla husfasaden, byta fönster eller lägga tak på eget hus kan absolut göra detta. Ska ställningen stå på arbetsplats finns det däremot regler uppsatta av Arbetsmiljöverket som ställer krav på säkerheten av ställningar i arbetssyfte. I vissa fall krävs det att du gått en relevant utbildning för att få bygga ställning själv, framförallt arbete på hög höjd.

Fallskydd vid arbete på hög höjd

Garantera din och dina anställdas säkerhet med fallskydd vid arbete på hög höjd, då det tillkommer en högre risk när utför denna typ av arbete. Arbetsmiljöverket ställer därför krav på arbetsgivare för att erbjuda fallskydd till arbetare som utför arbete på riskfyllda höjder som tak och höga byggställningar. Du hittar allt nödvändigt gällande fallskydd hos Certex, en av Sveriges största leverantörer av lyftkranar, lyftredskap och hjälpmedel vid arbete på hög höjd.