Frostskydd – skydda fritidshuset mot frost

När vintern kommer är det dags att tänka på att skydda stugan / fritidshuset mot forst. Man bör därför montera en avtappningsventil på systemets lägsta punkt så att du kan tappa ut vattnet om värmen stängs av under vintern.

Observera att blandare, varmvattenberedare, WC och andra armaturer måste tömmas på vatten. Skruva an nipplar o dyl från kranar och vattenutkast utomhus. Häll frostskyddsmedel (t ex t-sprit / glykol) i vattenlås och WC.

Om du har lite värme på under vintern, tänk på att ytterväggar och golv kyls ner fortare än rummet i övrigt. Risk för att vatten i ledningar som ligger i väggar och golv fryser även om temperaturen i huset är över fryspunkten.

Om vattnet kommer in i källare eller annat utrymme kan det vara en smart idé att ha en frostvakt i detta utrymmet. Man ställer in denna så att elementet går igång endast när det är t ex 3 grader varmt, vilket minimerar risken för frost.

I Stockholms skärgård kan det ibland vara flera grader kallare än i Stockholms stad, även det är viktigt att tänka på inför hösten och vintern. Man ser på Stockholms Poster att det är en bit mellan Skärgården och stan!